Suroviny:
- 300 g dětských piškotů
- 150 g hořké čokolády (50% kakaa)
- 160 g změklého másla
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžíce rumu
- 1 vejce
- 50 g kakaa holanského typu
- strouhaný kokos na obalení
Piškoty nadrťte na kousky velké cca 5 mm, samozřejmě přibližně (zbyde vám i spousta mnohem menších částic, které salám krásně zpevní). Většinou používám babiččinu fintu – zavřu je do plastového sáčku a potluču paličkou na maso… Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Máslo utřete s cukrem, pak přidejte i rum, vejce a kakao (prosejte ho přes sítko, ať vám nedělá hrudky) a spojte v hladkou hmotu. Vmíchejte do ní rozpuštěnou čokoládu a nadrcené piškoty. Dejte hmotu na chvíli ztuhnout do chladničky, díky tomu se vám z ní budou snadnou tvarovat salámové šišky. Vyvákejte několik šišek a obalte je na válu v nastrouhaném kokosu, zabalte je jednotlivě do alobalu nebo folie a uchovávejte v chladničce. Před podáváním salám nakrájejte na kolečka.
Zdroj: Čokoládový salám; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/vanocni-inspirace-podle-karoliny-kamberske [On-line 14.12.2015]
Poslední tip, trik či komentář