8 porcí
- 500 g žlutého hrachu nebo červené čočky
- voda
- 1 lžička kurkumy
- sůl
- zeleninový základ
- slunečnicový olej
- 1 lžička římského kmínu
- 1 sušená chilli paprička
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce krájeného čerstvého zázvoru
- 2 cibule
- 6 středních rajčat
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 4 bobkové listy
- sůl
Hrách nebo čočku namočíme do vody asi na půl hodiny, poté vložíme do horké vody, přidáme lžičku kurkumy, sůl, promícháme a zakryté vaříme pozvolna doměkka.
Na oleji osmahneme římský kmín, chilli papričku, nakrájený česnek a zázvor, nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme do světle hnědé barvy, přidáme na malé kostičky nakrájená rajčata, podusíme, ochutíme kurkumou, mletým římským kmínem, mletou paprikou, přidáme bobkové listy a osolíme. Na závěr dochutíme česnekovo-zázvorovou pastou (viz níže) a vmícháme uvařenou luštěninu.
na závěrečné dochucení
2 lžíce pasty z česneku a čerstvého zázvoru
Nakrájený česnek a zázvor rozmixujeme v kuchyňském kutru nebo najemno nastrouháme.
Zdroj: Dal / Dhal – luštěninová kaše; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1205 [On-line 16.02.2013]
Poslední tip, trik či komentář