4 porce
- omáčka
- 2 citrony
- 2 limetky
- 3 pomeranče
- 30 ml vinného octa
- 1 lžička třtinového cukru
- mořská sůl
- drcený bílý pepř
losos
- 800 g filetu čerstvého lososa bez kůže
- mořská sůl
- mletý bílý pepř
- olivový olej
Z omytých citrusů kvality bio okrájíme kůru bez bílé dužiny, nakrájíme ji na tenké nudličky a dvakrát povaříme, vodu při druhém vaření vyměníme. Z citrusů okrájíme ještě nahořklou bílou část kůry a z dužiny vykrájíme klínky, které vložíme do pánve. Ze zbylých skeletů vymačkáme do pánve šťávu a smícháme s ostatními ingrediencemi na omáčku a vyvařenými kousky kůry. Necháme přejít varem a odstavíme.
Lososa naporcujeme na čtyři steaky po 200 g, osolíme je a opepříme.
Pánev s nepřilnavým povrchem (teflonovou, keramickou) dostatečně rozpálíme (po dobu 5 minut), pak vlijeme dvě lžíce oleje a ihned vložíme porce lososa, které neobracíme po dobu dvou minut. Teprve poté je otočíme a pečeme tak dlouho, aby byla ryba středně propečená.
Na talíři lososa přelijeme citrusovou omáčkou. Jako přílohu podáváme listový salát a bílou rýži smíchanou s rýží divokou. (Divoká neboli indiánská rýže pochází z Ameriky a ve skutečnosti to jsou semena vodní trávy.)
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/program/10213315170-11.01.2010-17:30-1-kluci-v-akci.html?deid=1137&recept=715
Poslední tip, trik či komentář