reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Dobošův dort

na plátky:

  • 180 g hladké mouky
    250 g vajec
    50 g žloutků
    130 g cukru krupice
    citron
    50 ml vody

na krém:

  • 450 ml mléka
    70 g pudinkového prášku
    150 g cukru krystal
    cca 200 g hořké čokolády
    500 g másla

na karamelovou polevu:

  • cukr
    smetana

Vejce, žloutky, cukr a kůru z citronu zahřejeme asi na 35 stupňů a vyšleháme do pěny. Poté postupně vmícháme vodu a mouku, dokud nevznikne hladké těsto, které rozetřeme v tenké vrstvě na pečící papír do ráfku a dáme krátce péct na 200 až 220° do předehřáté trouby. Tímto způsobem připravíme šest plátků a můžeme se pustit do krému:
Pudinkový prášek rozmícháme v troše mléka a zavaříme do zbytku mléka s cukrem. Až základ na krém zhoustne, zašleháme do něj rozpuštěnou čokoládu a až zcela zchladne, přidáme ještě povolené máslo. Hotovým krémem spojíme z pěti plátků dort, potřeme ho krémem i shora a dáme do chladu.
Mezitím si připravíme polevu: Z cukru utavíme karamel, přilijeme do něj trochu smetany, do hladka rozvaříme a rozetřeme na šestý, poslední plátek. Dřív, než poleva ztuhne, rozkrájíme plátek na jednotlivé dílky, které pokládáme šikmo na proužky krému, nastříkané na dortu. A pokud dort ještě ozdobíme mřížkou z karamelu, sklidíme jistě zasloužený obdiv.

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/437-dobosuv-dort/

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.