těsto
- 450 g hladké mouky
- 100 ml vlažné vody
- 2 vejce
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- špetka soli
- ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 150 g oříšků (pistáciové, lískové, vlašské nebo mandle)
- med
- 200 g másla
- hladká mouka na vyválení
K hladké mouce přidáme vodu, vejce, olej, sůl, prášek do pečiva a propracujeme v hladké těsto, které necháme 10 minut odležet.
Těsto rozdělíme na 10 kusů, každý rozválíme dotenka do tvaru zapékací nádoby.
Nádobu vytřeme máslem, oříšky nahrubo nameleme. Do pekáče vkládáme těsto, potřeme přepuštěným máslem, podruhé zopakuje stejně, potřetí přidáme ořechy a med. Takto ještě 2 x zopakujeme a zakryjeme posledním plátem. V pekáči ostrým nožem nakrájíme na šikmé řezy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 25 minut.
Ještě horké zalijeme cukrovým rozvarem.
cukrový rozvar
- 100 ml vody
- 100 ml citronové šťávy
- kousek celé skořice
- 200 g krupicového cukru
Uvedené ingredience přivedeme k varu a redukujeme asi 10 minut.
Zdroj: Domácí baklava; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1490-domaci-baklava/[On-line 04.10.2014]
Poslední tip, trik či komentář