- krůtí játra 300 g
- máslo 150 g
- stroužek česneku
- anglická slanina 150 g
- sůl, pepř 1 špetka
- 1 cibule
- sušené brusinky 50 g
- lístky šalvěje nebo jiné bylinky 2 lístky
- trochu brusinkové zavařeniny nebo kompotu na potření
- brusinkový džem k podávání
- troška bílého vína
Namočíme si brusinky do trošky bílého vína. Na nakrájené anglické slanině orestujeme cibuli a nasekaný česnek. Polovinu másla rozpustíme s lístky šalvěje. Drůbeží játra opereme, očistíme, nakrájíme na kousky a orestujeme na teflonové pánvi na kapce oleje. Necháme vychladnout. Rozmixujeme do hladka s cibulí, slaninou a česnekem, přidáme zchladlé tekuté máslo, ze kterého jsme vyndali šalvěj. Přidáme i druhou polovinu másla. Nakonec jen zlehka přidáme brusinky, už mixujeme jen krátce, aby v paštice zůstaly kousky. Můžeme i dvě lžíce vína, v němž byly namočeny. Osolíme dle chuti a zamícháme špetku bílého pepře a půl lžičky v hmoždíři rozdrceného prosátého provensálského koření. Natlačíme do kovové formičky (kroužku) a povrch potřeme brusinkovou zavařeninou nebo hustším kompotem a dobře (několik hodin) vychladíme. Zdobíme čerstvou bazalkou a podáváme s pečivem
Zdroj: Domácí paštika s brusinkami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-pastika-s-brusinkami [On-line 31.10.2012]
Poslední tip, trik či komentář