reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Domácí pečivo

  • 1 kg polohrubé mouky
    5 dkg droždí
    2 žloutky
    1 dkg sušeného mléka
    20 dkg másla
    sůl
    voda dle potřeby
  • bazalka
    sušená rajčata
    slanina
    sýr
    šunka
    vejce
    sezamová semínka
    kmín
    mák

Droždí rozmícháme s trochou vody a mouky do hladka. Na vzniklý kvásek opatrně navrstvíme všechnu zbylou mouku, žloutky, sušené mléko, trochu soli a kousky povoleného másla, a dáme do tepla vykynout. Až kvásek vystoupí na povrch, uhněteme vláčné těsto, do kterého podle potřeby přiléváme vodu. Těsto můžeme dochutit nasekanou bazalkou a kousky sušených rajčat, nebo kousky slaniny a nastrouhaným tvrdým sýrem. Vhodná jsou i lněná semínka či listový špenát. Z těsta pak tvarujeme malé bochánky, které můžeme naplnit kousky šunky. Zajímavým tvarem pečiva jsou i jednoduché uzlíky či zamotaní šneci, vždy je ale nutné nechat vše na vymazaném plechu ještě jednou vykynout a potom pomašlovat vejci rozmíchanými s trochou vody. Na závěr posypeme podle vlastní chuti strouhaným sýrem, sezamovými semínky, kmínem či mákem a dáme péct asi 10 až 15 minut do trouby rozehřáté na 200 stupňů. Pečivo by mělo mít zlatavou barvu, a tak je nutné ho hlídat. Teprve pak bude dokonalou přílohou třeba k salátům či fazolové polévce.

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/249-domaci-pecivo/

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.