Potřebujeme:
- 25 dkg polohrubé mouky
- 1 dkg droždí
- cukr
- 1 lžíci mléka
- vlažnou vodu
- sůl
- sušenou bazalku
- vejce na potření
- pekařská sůl na posypání
Na náplň:
- 1 cibulku
- 2 stroužky česneku
- 5 dkg anglické slaniny
- 3 dkg strouhaného sýra
- strouhanku
Z drožďového kvásku, mouky, vlažné vody a soli zpracujte vláčné netuhé těsto. To rozdělte na dva díly a nechejte 45 minut kynout. Na pomoučeném vále rozválejte z každé koule kruh o síle asi 4 mm. Rádýlkem rozdělte na 8 výsečí, potřete rozpuštěným máslem, posypte sušenou bazalkou, okraje potřete rozšlehaným vejcem a zabalte do tvaru rohlíku. Položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 20 minut kynout pod utěrkou. Pak pomašlujte našlehaným vajíčkem a posypte pekařskou solí. Pečte v troubě vyhřáté na 210° – trvá to asi 15 minut.
Rohlíky můžete před zavinutím naplnit cibulkovou směsí.
Zdroj: Domácí rohlíky podle Haliny; TV Nova U Haliny v kuchyni http://halina.nova.cz/clanek/recepty/domaci-rohliky-podle-haliny.html [On-line 16.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář