reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Linecký koláč s hruškami a marcipánem

Suroviny :

  • 250 g hladké mouky
  • 170 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 200 g marcipánu
  • 3 hrušky
  • 5 lžic meruňkového džemu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce rumu tuzemského

Smíchejte mouku, máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky a citronovou štávu – nejdřív máslo k ostatním surovinám nasekejte nožem, a pak těsto propracujte rychle buď rukama, nebo využijte práci robota….

Těsto zabalte do fólie a uložte na cca hodinu do chladničky (ale můžete ho tam klidně nechat i dva dny).

Rozpalte troubu na 190°C (horkovzdušnou na 160°C).Těsto rozválejte na pomoučeném vále na velikost o něco větší, než je forma, vložte do suché formy a vmáčkněte k okrajům. Neděste se, pokud se vám někde roztrhlo, nebo prasklo, a v klidu ho “zazáplatujte” přebývajícími kousky – snadno se zacelí. Na dně několikrát propíchněte. Dejte do trouby, položte na něj pečicí papír a na ten nasypejte suché fazole nebo hrách – tímto tzv. pečením naslepo těsto přesvědčíte, aby se pěkně drželo na dně formy a nevyboulilo se.

Pečte deset minut (nedivte se, že je ještě měkké a bledé – jste pouze v první fázi).

3) Mezitím si oloupejte hrušky, rozkrojte na čtvrtiny, vykrojte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky. Marcipán rozválejte na placku velkou jako je dno vaší formy. V hrníčku si smíchejte meruňkový džem s citronovou šťávou a rumem.

Předpečený koláč vyndejte z trouby, vyložte plackou marcipánu a propíchejte ji vidličkou, aby šťáva z hrušek protekla do těsta. Vějířovitě poklaďte plátky hrušek, celý koláč včetně okrajů potřete meruňkovou směsí, a dejte ještě na 30 minut péct (teplotu snižte na 170°C). V hrníčku si smíchejte meruňkový džem s citronovou šťávou a rumem.

Po dvaceti minutách koláč (přibližně – každá trouba peče trošku jinak – řiďte se tedy hlavně očima) vyndejte z trouby a potřete touto směsí – ta dodá hruškám lesk. Z formy ho vyndávejte téměř prochladlý, díky tomu se zpevní.

Zdroj: Linecký koláč s hruškami a marcipánem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina/recepty-nejen-na-vikendove-hody-od-karoliny?special=773951  [On-line 16.11.2014]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.