½ kg bochníček
Není nad domácí chléb z kvalitní mouky. Do těsta můžete přidávat různá semínka, vždy je dobré přidat olej i ocet, chléb pak vydrží dlouho vláčný. Náš je jemně kořeněný fenyklem a koriandrem. Po vychladnutí doporučujeme uchovat ve spíži v pečicím papíru a utěrce.
- 200 g špaldové jemně mleté mouky
- 100 g žitné chlebové mouky
- 10 g droždí
- 1 lžička cukru
- 2 dl vlažné vody
- 1 lžička soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžička celého koriandru
- 1 lžička celého fenyklu
- 2 lžíce slunečnicového semínka
- semínka fenyklu a hrubozrnná sůl na posypání
Mouky v míse smícháme, uděláme důlek, do něhož rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme vlažnou vodou. Necháme vyběhnout kvásek.
Mezitím si rozdrtíme (umeleme) koření – koriandr a fenykl.
Do připraveného kvásku vmícháme sůl, půl dávky drceného (mletého) koření, olej, ocet a scezené slunečnicové semínko. Dobře propracujeme v hladké těsto a necháme hodinu kynout, během kynutí ještě promísíme. Poté těsto vlijeme do formy vyložené pečicím papírem.
Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 min při 170 °C. Chléb je pečený, když se těsto nelepí na vpíchnutou špejli. Při pečení vložíme do trouby hrneček s vodou.
Zdroj: Domácí špaldovo-žitný chléb; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1100 [On-line 24.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář