reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Domácí špaldovo-žitný chléb

½ kg bochníček

Není nad domácí chléb z kvalitní mouky. Do těsta můžete přidávat různá semínka, vždy je dobré přidat olej i ocet, chléb pak vydrží dlouho vláčný. Náš je jemně kořeněný fenyklem a koriandrem. Po vychladnutí doporučujeme uchovat ve spíži v pečicím papíru a utěrce.

  • 200 g špaldové jemně mleté mouky
  • 100 g žitné chlebové mouky
  • 10 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 dl vlažné vody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička celého koriandru
  • 1 lžička celého fenyklu
  • 2 lžíce slunečnicového semínka
  • semínka fenyklu a hrubozrnná sůl na posypání

Mouky v míse smícháme, uděláme důlek, do něhož rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme vlažnou vodou. Necháme vyběhnout kvásek.

Mezitím si rozdrtíme (umeleme) koření – koriandr a fenykl.

Do připraveného kvásku vmícháme sůl, půl dávky drceného (mletého) koření, olej, ocet a scezené slunečnicové semínko. Dobře propracujeme v hladké těsto a necháme hodinu kynout, během kynutí ještě promísíme. Poté těsto vlijeme do formy vyložené pečicím papírem.

Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 min při 170 °C. Chléb je pečený, když se těsto nelepí na vpíchnutou špejli. Při pečení vložíme do trouby hrneček s vodou.

Zdroj: Domácí špaldovo-žitný chléb; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1100 [On-line 24.11.2012]

loading...

Vložit komentář

 

 

 

Můžete využít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


× 2 = dvanáct


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.