Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 15 g čerstvého droždí
- 300 ml vlažného mléka (pozor, aby nemělo teplotu větší než 40 stupňů!)
- 1/2 lžičky cukru
- 10 g soli
- 80 g másla
- 1 vejce nebo 1 žloutek nebo 1 bílek na potření
Postup
- Droždí umístěte do menší misky, posypte cukrem a rozšťouchejte vidličkou pokud možno na kaši. Zasypte lžící mouky z předem odváženého množství, přilijte třetinu mléka, rozmíchejte a nechte 10 minut zpěnit na kvásek. Pokud se po deseti nebo patnácti minutách v misce nic neděje, začněte znovu s novým droždím, toto spí věčným spánkem a těsto vám nenadzvedne.
- Mouku smíchejte se solí a máslem nakrájeným na kostičky. Vložte do kuchyňského robota s hnětacím hákem a nechte minutu promíchat, vznikne suchá hrubá drobenka. K ní přilijte zbytek mléka a zpěněný kvásek a nejprve na nízkou rychlost, poté na o stupeň nebo dva vyšší, nechte hníst 8-10 minut, až vznikne hebké, téměř nelepivé těsto, měkké a poddajné jako plastelína. Zdá-li se vám v průběhu příliš suché, přilijte lžíci nebo dvě mléka, anebo přisypte mouku, pokud je tak vlhké, že se lepí na mísu i po několika minutách hnětení (zpočátku se lepit může, dokonce by se lepit mělo). Přesný poměr vždy trochu závisí na kvalitě mouky.
- Uhnětené těsto vložte do mísy lehce vytřené olejem, zakryjte ho fólií, aby neosychalo, a nechte při pokojové teplotě kynout 50-60 minut, až získá dvojnásobný objem. Není třeba čekat, až zaplní celou mísu. Řiďte se dvojnásobkem.
- Plech na pečení vyložte pečicím papírem. Těsto vyklopte z mísy a rozkrojte ho na polovinu. Každou rukama vytvarujte do tvaru delšího obdélníku a ten přeložte na třetiny, čimž vznikne poněkud přesnější obdélník nebo čtverec. Válečkem rozválejte na ovál velký asi 35 x 25 cm. Kratší strany zahněte dovnitř, ovál smotejte na dlouhého hada, a spoj zaštípněte tak, aby se propojil s vrstvou těsta pod ním. Rukama krátce a jemně poválejte po kuchyňské lince, tím se tvar vylepší, a potom spojem dolů položte na připravený plech.
- Zamotané veky potřete vodou, zakryjte igelitem nebo přiklopte hlubokým plechem a nechte 25 minut kynout. To je dostatečně dlouhá doba, abyste vyhřáli troubu na 190 stupňů. Máte-li dostatečně velký kámen na pečení, na který se vejdou obě veky, předehřejte si ho v troubě taky.
- Vykynuté veky potřete vajíčkem (nebo samotným žloutkem či bílkem) rozšlehaným s 2 lžícemi vody.
- Veky z plechu stáhněte i s papírem na nahřátý kámen, anebo vložte i s plechem do trouby, pokud kámen nepoužíváte. Pečte 10 minut, potom stáhněte teplotu na 170 stupňů a ještě 20-25 minut dopékejte, až veky hezky zezlátnou a budou na omak zpevněné.
Zdroj: www.kucharkaprodceru.cz [on-line 31.12.202]
Poslední tip, trik či komentář