Základ:
- 20 dkg mletých sušenek
- 1 dl smetany
- 10 dkg másla
- 10 dkg nesolených burských oříšků
Krém:
- 20 dkg smetanového sýra mascarpone
- 25 dkg bílé čokolády
- 1 vajíčko
- 2 lusky vanilky
- 10 dkg práškového cukru
- 5 ks želatiny v plátcích
- 0,5 dl smetany
Poleva:
- 6 pomerančů
- 15 dkg brusinek
Nejprve si smícháme mleté sušenky, máslo, smetanu a nahrubo roztlučené arašídy. Tuto hmotu pak rovnoměrně rozmístíme na dno formy na pečení dortů.
Želatinu necháme rozpustit v malém množství vody. Dáváme pozor, abychom ji rozehřívali pomalu. Ze smetany ušleháme šlehačku. Čokoládu rozehřejeme nad párou.
Do sýrového krému vmícháme vajíčka, vydlabaný vnitřek vanilkového lusku, práškový cukr, rozehřátou bílou čokoládu a želatinu rozpuštěnou ve vodě. K těmto ingrediencím potom ještě šlehací metlou opatrně přimícháme i šlehačku. Hotový krém rovnoměrně rozprostřeme na oříškovém základu a vložíme na několik hodin do chladničky.
Z pomerančů vymačkáme šťávu a na mírném ohni ji uvedeme do varu. Přisypeme k ní brusinky, a jakmile poleva trochu zhoustne, rovněž ji dáme na několik hodin chladit.
Při podávání lijeme polevu na talířek k řezu ukrojenému z dortu.
Zdroj: TV Paprika recepty http://tvpaprika.hu/cs/node/3740
Poslední tip, trik či komentář