4 porce
- 12 meruněk
- 3 lžíce cukru
- 100 ml slámového vína
- hvězdička badyánu
- pomerančová kůra
- citronová kůra
- tymiánový krém
- ½ plátku želatiny
- 260 ml smetany
- 80 g želírovacího cukru
- 80 ml citronové šťávy
- 40 g másla
- snítka citronového tymiánu
na ozdobu
- květy chrpy, afrikánu, měsíčku, pampelišky, sedmikrásky aj.
Meruňky rozkrojíme na půl a vypeckujeme.
Cukr rozpustíme na světlý karamel, který zalijeme slámovým vínem, přidáme hvězdičku badyánu, trochu pomerančové a citronové kůry, vložíme půlky meruněk a krátce podusíme, pozvolna táhneme 5−6 minut, odstavíme a necháme marinovat.
Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat. Jakmile nabobtná, vložíme ji do citronové šťávy.
Smetanu svaříme s želírovacím cukrem a snítkou tymiánu. Takto připravenou smetanu přecedíme do citronové šťávy se želatinou a dobře rozmixujeme spolu se změklým (při pokojové teplotě) máslem. Vymixovanou směs vlijeme do zdobícího sáčku a necháme v lednici vychladit.
Marinované meruňky nakrájíme na menší kousky, doplníme krémem a okvětními lístky jedlých květin (řeřicha, sléz, měsíček, růže, sedmikráska).
Zdroj: Dušené meruňky s citronovo-tymiánovým krémem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1311-dusene-merunky-s-citronovo-tymianovym-kremem/ [On-line 24.08.2013]
Poslední tip, trik či komentář