reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Dušené meruňky s citronovo-tymiánovým krémem

4 porce

  • 12 meruněk
  • 3 lžíce cukru
  • 100 ml slámového vína
  • hvězdička badyánu
  • pomerančová kůra
  • citronová kůra
  • tymiánový krém
  • ½ plátku želatiny
  • 260 ml smetany
  • 80 g želírovacího cukru
  • 80 ml citronové šťávy
  • 40 g másla
  • snítka citronového tymiánu

na ozdobu

  • květy chrpy, afrikánu, měsíčku, pampelišky, sedmikrásky aj.

Meruňky rozkrojíme na půl a vypeckujeme.

Cukr rozpustíme na světlý karamel, který zalijeme slámovým vínem, přidáme hvězdičku badyánu, trochu pomerančové a citronové kůry, vložíme půlky meruněk a krátce podusíme, pozvolna táhneme 5−6 minut, odstavíme a necháme marinovat.

Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat. Jakmile nabobtná, vložíme ji do citronové šťávy.

Smetanu svaříme s želírovacím cukrem a snítkou tymiánu. Takto připravenou smetanu přecedíme do citronové šťávy se želatinou a dobře rozmixujeme spolu se změklým (při pokojové teplotě) máslem. Vymixovanou směs vlijeme do zdobícího sáčku a necháme v lednici vychladit.

Marinované meruňky nakrájíme na menší kousky, doplníme krémem a okvětními lístky jedlých květin (řeřicha, sléz, měsíček, růže, sedmikráska).

Zdroj: Dušené meruňky s citronovo-tymiánovým krémem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1311-dusene-merunky-s-citronovo-tymianovym-kremem/ [On-line 24.08.2013]

Nelze komentovat.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.