6 porcí
Na vývar
- 1 vepřové uzené koleno
- voda
- 6 bobkových listů
- 1 cibule
Vepřové koleno vložíme do vody s bobkovými listy a cibulí. Vaříme doměkka, poté scedíme, maso nakrájíme, vývar použijeme na zalití základu – viz níže.
Na polévku
- 250 g suchých fazolí
- voda na namočení fazolí
- 50 g špeku
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 kořenová petržel
- 2 bílé (nebo světlezelené) papriky
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- vývar z uzeného kolena
- maso z kolena
- párek
- domácí sušené těstoviny csipetke
- sůl
- 250 g zakysané smetany
Fazole předem namočíme, nejlépe přes noc a poté scedíme.
Špek a cibuli nakrájíme na kostičky. V hrnci nejprve vypečeme špek, přidáme cibuli a pečeme dosklovata, zasypeme mletou sladkou paprikou, zamícháme a odstavíme. Poté vmícháme na kostičky nakrájené mrkev, kořenovou petržel, papriku, namočené a scezené fazole, zalijeme vývarem z kolena a vaříme, až jsou fazole měkké.
Na závěr vložíme maso z kolena, nakrájený párek a domácí těstoviny – csipetke (viz níže. Povaříme 5 minut a zjemníme zakysanou smetanou (do misky se zakysanou smetanovou vlijeme trochu polévky, rozmícháme, teprve potom vlijeme do hrnce s polévkou).
Csipetke
- 100 g hladké mouky
- 1 vejce
- sůl
- podle potřeby trochu vody
Ingredience smícháme v hladké tuhé těsto. Z těsta odštipujeme kousky, které sušíme a poté vkládáme do polévky jako zavářku.
Zdroj: Fazolová polévka (jókai bableves); ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1284-fazolova-polevka-jokai-bableves/ [On-line 05.08.2013]
Poslední tip, trik či komentář