6−8 porcí
- ¾ kg brambor
- 400 g pohanky lámanky
- horká voda na zalití pohanky
- 1 velká mrkev
- 100 g hladké mouky
- 1 kypřicí prášek
- 3 vejce
- asi 2 dl mléka
- majoránka
- 6 stroužků česneku
- mletý pepř
- sůl
- drcený kmín
- lžíce slunečnicového oleje
Výborná vegetariánská pochoutka. Pokud ji chceme mít i bezlepkovou, pšeničnou mouku nahradíme sójovou, kukuřičnou nebo rýžovou moukou. Fitness bramborák chutná i studený.
Pohanku zalijeme vroucí vodou v poměru 1:1,5–2, záleží na tom, jestli máme celozrnnou nebo loupanou pohanku. Pokud nemáme pohanku lámanku, doporučujeme ji v mixeru trochu rozdrtit.
Jakmile pohanka vodu absorbuje, smícháme ji s nastrouhanou mrkví, moukou, práškem do pečiva, vejci, podle potřeby přidáme mléko, majoránku, utřený česnek, pepř a sůl. Dobře promícháme a vlijeme do pekáčku vymazaného olejem, posypeme drceným kmínem a při 170 °C pečeme dozlatova, asi 45 minut.
Zdroj: Fitness bramborák; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1083 [On-line 23.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář