Na 4 porce
- půl kila hovězího flank steaku
- extra panenský olivový olej
- sůl
- čerstvě namletý černý pepř
Salsa verde
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- 1 malá hrst čerstvého koriandru
- 1 malá hrst lístků čerstvé máty
- 1 čerstvá paprička jalapeno bez semínek
- 1 stroužek oloupaného česneku
- 2 pórky
- 2 rajčata
- čerstvá šťáva z jedné limetky
- sůl
- čerstvě namletý černý pepř
Před přípravou salsy vyndáme steak na talíř a necháme jej odpočívat při pokojové teplotě.
Najemno nasekáme koriandr, mátu, česnek, mátu, papričku, pórky a rajčata a dáme do mísy. Osolíme, opepříme, přidáme limetkovou šťávu a olivový olej. Vše dobře promícháme a ochutíme dle potřeby.
Flank steak ze všech stran potřeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Gril připravíme a rozpálíme na vysokou teplotu.
Maso poté grilujeme z každé strany 6-7 minut. Maso sundáme z grilu a z obou stran jej potřeme rozpůleným česnekem, Maso necháme chvíli odpočinout a pak jej nakrájíme na tenké plátky. Odpočinutím zabráníme vytečení štávy zevnitř, kdy by pak maso bylo suché.
Nakrájené plátky servírujeme s připravenou salsou verde. Ke steaku se hodí kvalitní červené víno s přívlastkem, nejlépe pozdní sběr.
Zdroj: Vařte jako šéf, Zdeněk Pohlreich, iprima.cz, vartejakosef.cz [20.6.2013]
Poslední tip, trik či komentář