Suroviny:
- 20 g droždí v kostce
- 1 lžička moučkového cukru
- 500 g polohrubé mouky
- 300 – 400 ml vlažné vody
- mořská sůl
- 200 ml olivového oleje
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu nebo 1 lžíce sušeného
Na tuňákovou náplň:
- 180 g tuňáka z konzervy
- 4 lžíce majonézy
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 jarní cibulky
- sůl a čerstvě drcený pepř
- 1 lžička nasekaných kapary
- 1 salátoví okurka
- pár listů pěkného salátu – např. ledového
Na cibulovou náplň:
- 2 velké cibule, nakrájené na plátky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce cukru
- 1-2 lžíce vinného octa, nejlépe balzamikového
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 150 g sýra s modrou plísní nebo ementálu
- hrst kuliček modrého a bílého vína
- 1 malá hruška nebo jablko, na tenké plátky, skrojek citronu na potření ovoce
- hrst lístků baby špenátu
Droždí rozdrobte do mísy, zasypejte lžičkou cukru a míchejte, než se droždí rozpustí – je to hned, zvláště když máte teplou mísu. Přisypejte asi 100 g mouky a přilijte asi 100 ml vlažné vody. Promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte 15 minut odpočívat v teple, dokud se na droždí neutvoří bublinky. Tak získáte kvásek.
Ke kvásku postupně – v několika dávkách – přidejte ještě 400 g mouky a 200 ml vody, poté i 2 lžičky soli a 3 lžíce olivového oleje. Vypracujte hladké těsto a nechte ho hodinu až dvě kynout, přikryté utěrkou.
Plech nebo velký pekáč s nízkým okrajem si vyložte pečicím papírem. Polovinu rozmarýnu posekejte na menší kousky a vpracujte ho do těsta. Pak dejte těsto do středu plechu, polijte ho částí zbývajícího olivového oleje, a rukama rovnoměrně vytahujte do stran. Jak těsto roztahujete, přilévejte další olej, výsledkem bude cca 3 cm vysoká placka pěkně nasáklá olivovým olejem. Tu nechte další půl hodiny kynout. Mezitím si rozehřejte troubu na 200 -250C. Focacciu ozdobte zbylými snítkami rozmarýnu a udělejte do ní sem tam důlky palcem. Dejte péct, už po 15 – 20 minutách by měla být krásně zlatavá.
Po vychladnutí foccaciu nakrájejte na díly velikosti sendviče, prokrojte a udělejte z nich sendviče z různými náplněmi.
Tuňáková: na tuňákovou majonézu slijte tuňáka z konzervy a v misce ho rozmačkejte vidličkou a prošlehejte s majonézou. Přidejte najemno nasekanou cibulku, kapary a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Sendviče naplňte listy salátu, tuňákovou majonézou, plátky okurky, Cibulová:
Na karamelizovanou cibuli rozehřejte v pánvi olivový olej, vsypte nakrájenou cibuli a opékejte dokud nezměkne, trvá to asi 10 -15 minut. Jakmile začne zlátnout přidejte cukr, ocet a dále opékejte , dokud nezkaramelizuje, zhruba dalších 5 – 10 minut. Stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Jablko či hrušku rozkrojte, zbavte jadřince a nakrájejte na plátky. Ty potřete citronovou šťávou, aby ovoce nezhnědlo. Kuličky hroznů rozpulte a odstraňte semínka. Sendviče naplňte trochou karamelizované cibule, plátky ovoce, plátky sýra a lístky baby špenátu.
Prima tip: pokud nechcete focacciu prokrajovat, udělejte 2 tenčí placky na dva plech a ty pak spojte náplní. Zdobit ji můžete před pečením místo rozmarýnu i olivami, kousky sušených rajčat, tymiánem – záleží na vaší chuti – nebo každý kus něčím jiným.
Zdroj: Focaccia s rozmarýnem + sendvičové náplně; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/menu-na-cesty-na-hladove-navraty-domu [On-line 20.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář