reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Focaccia s rozmarýnem + sendvičové náplně

Suroviny:

  • 20 g droždí v kostce
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 – 400 ml vlažné vody
  • mořská sůl
  • 200 ml olivového oleje
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu nebo 1 lžíce sušeného

Na tuňákovou náplň:

  • 180 g tuňáka z konzervy
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 jarní cibulky
  • sůl a čerstvě drcený pepř
  • 1 lžička nasekaných kapary
  • 1 salátoví okurka
  • pár listů pěkného salátu – např. ledového

Na cibulovou náplň:

  • 2 velké cibule, nakrájené na plátky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 1-2 lžíce vinného octa, nejlépe balzamikového
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 150 g sýra s modrou plísní nebo ementálu
  • hrst kuliček modrého a bílého vína
  • 1 malá hruška nebo jablko, na tenké plátky, skrojek citronu na potření ovoce
  • hrst lístků baby špenátu

Droždí rozdrobte do mísy, zasypejte lžičkou cukru a míchejte, než se droždí rozpustí – je to hned, zvláště když máte teplou mísu. Přisypejte asi 100 g mouky a přilijte asi 100 ml vlažné vody. Promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte 15 minut odpočívat v teple, dokud se na droždí neutvoří bublinky. Tak získáte kvásek.

Ke kvásku postupně – v několika dávkách – přidejte ještě 400 g mouky a 200 ml vody, poté i 2 lžičky soli a 3 lžíce olivového oleje. Vypracujte hladké těsto a nechte ho hodinu až dvě kynout, přikryté utěrkou.

Plech nebo velký pekáč s nízkým okrajem si vyložte pečicím papírem. Polovinu rozmarýnu posekejte na menší kousky a vpracujte ho do těsta. Pak dejte těsto do středu plechu, polijte ho částí zbývajícího olivového oleje, a rukama rovnoměrně vytahujte do stran. Jak těsto roztahujete, přilévejte další olej, výsledkem bude cca 3 cm vysoká placka pěkně nasáklá olivovým olejem. Tu nechte další půl hodiny kynout. Mezitím si rozehřejte troubu na 200 -250C. Focacciu ozdobte zbylými snítkami rozmarýnu a udělejte do ní sem tam důlky palcem. Dejte péct, už po 15 – 20 minutách by měla být krásně zlatavá.

Po vychladnutí foccaciu nakrájejte na díly velikosti sendviče, prokrojte a udělejte z nich sendviče z různými náplněmi.

Tuňáková: na tuňákovou majonézu slijte tuňáka z konzervy a v misce ho rozmačkejte vidličkou a prošlehejte s majonézou. Přidejte najemno nasekanou cibulku, kapary a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Sendviče naplňte listy salátu, tuňákovou majonézou, plátky okurky, Cibulová:

Na karamelizovanou cibuli rozehřejte v pánvi olivový olej, vsypte nakrájenou cibuli a opékejte dokud nezměkne, trvá to asi 10 -15 minut. Jakmile začne zlátnout přidejte cukr, ocet a dále opékejte , dokud nezkaramelizuje, zhruba dalších 5 – 10 minut. Stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Jablko či hrušku rozkrojte, zbavte jadřince a nakrájejte na plátky. Ty potřete citronovou šťávou, aby ovoce nezhnědlo. Kuličky hroznů rozpulte a odstraňte semínka. Sendviče naplňte trochou karamelizované cibule, plátky ovoce, plátky sýra a lístky baby špenátu.

Prima tip: pokud nechcete focacciu prokrajovat, udělejte 2 tenčí placky na dva plech a ty pak spojte náplní. Zdobit ji můžete před pečením místo rozmarýnu i olivami, kousky sušených rajčat, tymiánem – záleží na vaší chuti – nebo každý kus něčím jiným.

Zdroj: Focaccia s rozmarýnem + sendvičové náplně; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/menu-na-cesty-na-hladove-navraty-domu  [On-line 20.10.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.