Ingredience
focaccia:
- droždí 30 g
- hladká mouka 500 g
- hrubá sůl 1 špetka
- olivový olej dle potřeby 1 dávka
- plněné žampiony
- žampiony 250 g
- mleté maso 150 g
- šlehačka 250 ml
- sýr (gouda) 15 g
- sůl a pepř 1 špetka
rajčatová směs na bruschettu:
- střední rajčata 6 kusů
- česnek 2 stroužky
- lístky bazalky 1 dávka
- olej extra virgin 100 ml
- sůl 1 špetka
1. V míse smícháme vlažnou vodu a droždí. Postupně přisypáváme mouku, až vznikne hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme odstát v teple, aby těsto řádně nakynulo. Z vykynutého těsta vypracujeme dva bochánky, ze kterých pak dlaní vytvoříme dvě silnější placky. Ty polijeme olivovým olejem, posypeme (hrubou) mořskou solí, rukama rozetřeme a promačkáme, aby se olej spojil se solí a těstem a vytvořily se dolíčky. Chleby dáme na plech s pečícím papírem a v troubě předehřáté na 220-250° pečeme minimálně deset minut. Poté necháme pečivo vychladnout. Podáváme s plněnými žampiony a můžeme si chléb také potřít či obložit rajčatovou směsí s bylinkami a česnekem jako bruschettu.
2. Žampiony očistíme, vydlabeme a naplníme masovou směsí. Sýr nastrouháme a smícháme se smetanou a dáme na masovou náplň. Hlavičky žampionů gratinujeme v rozpálené troubě. Lze podávat teplé, vlahé či studené.
Zdroj: Foccacia s rajčaty a plněnými žampióny; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/foccacia-s-rajcaty-plnenymi-zampiony [On-line 07.09.2013]
Poslední tip, trik či komentář