6 porcí
- 1 kg brambor
- 300 g pečeného bůčku na kmíně
- 200 g cibule
- 10 stroužků česneku
- 2 hrsti libečku
- 2 hrsti petrželky
- 4 vejce
- 100 ml smetany
- muškátový oříšek
- mletý pepř
- sůl
- vepřové sádlo
na podávání
- kyselé okurky
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a ponecháme ve studené vodě, aby nezhnědly.
Bůček nakrájíme na kostky či plátky, cibuli na klínky a česnek nahrubo nasekáme.
Maso opečeme na pánvi, přidáme cibuli, zprudka orestujeme, přidáme česnek, osmahneme, ochutíme muškátovým oříškem, opepříme, vmícháme sekaný libeček a odstavíme.
Oloupané a na plátky nakrájené brambory vyskládáme na dno pekáče vymazaného sádlem, navršíme vrstvu vypečeného bůčku a zakryjeme další vrstvou brambor.
Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C na 29 minut, poté zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou, sekanou petrželkou, solí a pepřem. Teplotu trouby snížíme na 150 °C a dopečeme do zlatavé barvy. Podávám s kyselými okurkami.
Zdroj: Francouzské brambory s uzeným masem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1339-francouzske-brambory-s-uzenym-masem/ [On-line 27.10.2013]
Poslední tip, trik či komentář