- 1-2 dkg droždí
- ½ litru mléka
- 3 polévkové lžíce cukru
- 70 dkg mouky
- 3 vajíčka
- 5 dkg másla
- 5 dkg rozinek
- 2 jablka
- 2 citrony
- práškový cukr
- vanilkový cukr
- rum
- olej
V malém množství vlažného a ocukrovaného mléka si necháme droždí naběhnout, načež je přelijeme do velké mísy a postupně k němu přidáváme střídavě mléko a mouku. Do toho přimícháme rozšlehané vaječné žloutky a potom ještě oba druhy cukru, máslo, rozinky máčené v rumu, strouhanou kůru ze dvou citronů a nakonec i strouhaná jablka.
Uvedené suroviny důkladně smícháme; mícháme je tak dlouho, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn mísy. To je znamení, že můžeme s mícháním přestat a dát těsto na 45 minut stranou odpočívat.
Z vykynutého těsta tvarujeme kuličky, které smažíme v hojném množství horkého oleje.
Podáváme horké a na talíři posypeme práškovým cukrem.
Zdroj: TV paprika Chuti monarchie http://tvpaprika.hu/cs/node/3824
Poslední tip, trik či komentář