- 4 dobré špekáčky, pokrájené na kolečka
- 5 mrkví, očištěných a pokrájených na kolečka
- 2-3 lžíce másla
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- špetka muškátového oříšku
- sůl a čerstvě mletý pepř
- hrst lístků hladkolisté petržele
- čerstvé pečivo k podávání
Špekáčky a očištěnou mrkev nakrájejte na kolečka.
V pánvi si nejprve nasucho opečte kolečka špekáčků dozlatova. Až budou špekáčky opečené, vyberte je vařečkou z pánve tak, aby v ní zůstal vypečený tuk a špekáčky odložte stranou.
Do uvolněné pánve s tukem (je-li ho moc, trochu odeberte) přidejte 2 lžíce másla, dejte na něj karotku, a asi 5 minut ji opékejte za občasného promíchání. Zkřehne a pořád bude pěkně křupavá.
Pak přidejte k mrkvi cukr, citronovou šťávu, muškátový oříšek, sůl a pepř, a vraťte opečené špekáčky. Ještě pár minut společně opékejte, až šťáva zhoustne a mrkve i špekáčky se budou hezky lesknout.
Hotové jídlo ozdobte lístky petržele.
Takto upravené špekáčky je nejlepší podávat s co nejčerstvějším pečivem, (třeba s domácími houskami, skvěle se s nimi vytírá šťáva z talíře i pánve. Lze podávat i s vařenými brambory.
Poslední tip, trik či komentář