Ingredience pro přípravu receptu:
- 750 g – brambory (nakrájené na tenké plátky)
- 300 ml – plnotučné mléko
- 1 kus – máslo
- 50 ml – bílé víno
- 1 lžíce – olivový olej
- 1 stroužek – česnek (prolisovaný)
- 250 g – hnědé krémové žampiony (nakrájené na tenké plátky)
- 1 špetka – sůl
- 1 špetka – čerstvě namletý černý pepř
Předehřejte si troubu na 220 stupňů C. Zapékací mísu vymažte máslem.
V hluboké pánvi přiveďte k varu plátky brambor spolu s vínem a mlékem. Ochuťte solí a pepřem a občas promíchejte.
Stáhněte z plotny stranou a připravte si žampiony. Na pánev dejte ohřát olivový olej spolu s trochou másla a prolisovaným česnekem. Olej tak získá česnekové aroma. Přidejte na plátky nakrájené žampiony a restujte asi 3 minuty.
Orestované žampiony přidejte i s olejem do pánve k bramborám, promíchejte a směs vložte do zapékací mísy. Pečte přibližně 45 minut, než budou na povrchu krásně křupavé.
Zdroj: Gratinované brambory s houbami; Když vaří táta TV Prima http://www.kdyzvaritata.cz/gratinovane-brambory-s-houbami.html [On-line 25.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář