Ingredience:
- filet z lososa bez kůže
- krupicový cukr
- mořská sůl
- mletý pepř
- čerstvý kopr
Na dno mísy nasypeme krupicový cukr, sůl, čerstvě mletý pepř, snítky čerstvého kopru. Na takto připravený základ vložíme filety lososa (dolů stranou, kde byla kůže), opět trochu posypeme cukrem a solí, pepřem a nahrubo nasekaným koprem.
Na tento filet položíme druhovou polovinu lososa, směrem dolů stranou, kde nebyla kůže (kvůli tomu, abychom získali pěkné plátky na krájení), opět cukr, sůl, mletý pepř a snítky kopru.
Lososa pokryjeme potravinářskou folií a zatížíme, vložíme na 3−4 dny do lednice. Poté zamrazíme, necháme lehce povolit a krájíme tenké plátky.
hořčičná omáčka
- dijonská hořčice
- slunečnicový olej
- med
- kopr
- mletý pepř
- sůl
Smícháme hořčici s medem, ochutíme nasekaným koprem, mletým pepřem a solí.
Zdroj: Gravad lax (gravlax); ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1363-gravad-lax-gravlax/ [On-line 21.12.2013]
Poslední tip, trik či komentář