- vepřová žebírka 1 kg
- cukr krystal 25 g
- tmavý cukr 15 g
- maďarská sladká paprika 15 g
- uzená sůl, může být i normální 25 g
- chilli koření 5 g
- římský kmín 5 g
- malá cibule, najemno nasekaná 0.5 kusu
- bílý pepř 5 g
- čerstvě namletý černý pepř 5 g
Do mixéru dejte oba druhy cukru, papriku, sůl, chilli koření, římský kmín, cibuli, bílý a černý pepř a vše rozmixujte.
Ze zadní strany žebírek odstraňte tenkou blánu a pokud je třeba, odstraňte přebytečný tuk. Celá je obalte v připravené směsi koření. Přikryjte a nechte uležet v lednici minimálně dvě hodiny, ideálně přes noc.
Připravte gril na nepřímé grilování. Žebírka grilujte 5-6 min pod zavřeným víkem grilu. Každé dvě hodiny je otočte. Delším pečením při nízké teplotě získají plnější chuť a lépe se z nich vypeče tuk.
Žebírka jsou hotová, když jdou od sebe lehce oddělit. Ihned podávejte.
Zdroj: Grilovaná žebírka z Oklahomy; Šéf na grilu TV Prima http://www.iprima.cz/sefnagrilu/recepty/grilovana-zebirka-z-oklahomy[On-line 5.6.2012]
Poslední tip, trik či komentář