4 porce
- 2 uzená vepřová kolena
- 0,5 l černého piva
- 2 citrony
- 80 g čerstvě strouhaného zázvoru
- 2 chilli papričky
- směs čerstvých bylinek (tymián, bazalka, petrželka)
- 100 g másla
jablkovo-křenové chutney
- 1 červená cibule
- 0,5 dl oleje
- 50 g krupicového cukru
- 4 jablka
- 1−2 citrony
- 100 g strouhaného křenu
- hrst koriandru
Vepřová kolena uvaříme doměkka, necháme zchladnout, vykostíme a naporcujeme na menší části. Pivo spolu s citronovou šťávou (ze dvou citronů) a kůrou (z jednoho citronu) zredukujeme (svaříme) na cca 2,5 dl. Odstavíme a ještě do horké marinády přidáme zázvor, nadrobno nakrájené chilli papričky, nasekané bylinky a máslo. Touto marinádou potřeme maso a necháme přes noc odležet. Poté vkládáme na gril a pozvolna grilujeme z obou stran, podáváme s jablkovo-křenovým chutney.
Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na oleji dosklovata, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, přidáme oloupaná, na malé kostičky nakrájená jablka, zastříkneme citronovou šťávou a vmícháme polovinu strouhaného křenu a dusíme doměkka. Vychladíme, vmícháme zbytek strouhaného křenu a nasekaný koriandr. Podáváme k masu.
Zdroj: Grilované uzené koleno v zázvorově-pivní marinádě s jablkovo-křenovým chutney; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1266-grilovane-uzene-koleno-v-zazvorove-pivni-marinade-s-jablkovo-krenovym-chutney/ [On-line 10.06.2013]
Poslední tip, trik či komentář