4 porce
- 400 g filetu z candáta
- mletý pepř
- sůl
- olej
- máslo
Filet candáta očistíme, zarovnáme a nakrájíme na jednotlivé porce. Z odřezků nakrájíme malé kostičky, které použijeme do květákového mozečku – viz dále, ten si připravíme před tepelnou úpravou masa spolu s koprovou espumou.
Candáta nařízneme na straně kůže. Ze strany bez kůže ho osolíme a opepříme.
Těsně před podáváním rozehřejeme na pánvi trochu oleje s máslem a opečeme jej pouze kůží dolů.
Candáta servírujeme s porcí květákového mozečku a pokryjeme čepicí kaprové espumy.
Květákový mozeček
- ½ střední cibule
- slunečnicový olej
- 1 lžíce másla
- odřezky z filetu candáta
- 400 g květáku
- mletý pepř
- celý kmín
- strouhaný muškátový oříšek
- sůl
- 4 vejce
- 1 lžíce másla na zjemnění
Cibuli nakrájenou na kostičky osmahneme na oleji, přidáme kostičky z odřezků candáta, předvařený a nahrubo nasekaný květák, osmahneme a ochutíme kořením – mletým pepřem, kmínem a muškátovým oříškem a solí.
Do hrnku zvlášť si vyklepneme a rozmícháme vejce a poté je vmícháme do květákové směsi, ostavíme a přidáme máslo.
Koprová espuma
- ¼ cibule
- slunečnicový olej
- nové koření
- celý pepř
- bobkový list
- 20 g krystalového cukru
- 2 cl lihového octa
- 2 snítky kopru
- 2 dl 33% smetany
- sůl
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a na oleji ji osmahneme, přidáme bobkový list, celé nové koření, celý pepř, zasypeme cukrem, který necháme rozpustit, zastříkneme octem a chvíli provaříme. Vložíme nasekaný kopr, spolu se smetanou provaříme, necháme zredukovat a osolíme.
Omáčku přecedíme přes jemné sítko, vlijeme do šlehačkové láhve a napěněnou espumou zdobíme candáta na talíři.
Zdroj: Grilovaný candát s květákovým mozečkem a koprovou espumou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1195 [On-line 27.01.2013]
Poslední tip, trik či komentář