Suroviny
- sůl
- losos 500 g
- brambory 800 g
- pepř
- česnek 4 stroužky
- rozmarýn
Marináda na lososa:
- olivový olej 8 lžic
- česnek 6 stroužků
- čerstvý rozmarýn
- hrubozrnná sůl
- šťáva z limetky
Salát:
- cherry rajčata
- směs listových salátů
Zálivka na salát:
- sezamová semínka 5 lžiček
- olivový olej 5 lžic
- šťáva z limetky 2 lžíce
- čerstvá bazalka 7 lístků
- čerstvá máta 4 lístky
- medová hořčice 5 lžic
Brambory ve slupce řádně omyjeme, nakrájíme na měsíčky a dáme na plech spolu se čtyřmi stroužky česneku a čerstvým rozmarýnem. Dáme péct na 200°C, dokud nezezlátnou.
Mezitím si připravíme zálivku jak na salát a marinádu na lososa. Do hotové marinády z česneku, olivového oleje, rozmarýnu, soli a limetky vložíme lososa. Na rozehřátou pánev dáme lososa nejprve kůží dolů a ke konci ho otočíme. Opékáme pozvolna, aby nebyl uvnitř syrový.
Hotové brambory připravíme na talíř, lehce osolíme a položíme na ně lososa. Směs salátů rozprostřeme kolem brambor a ochutíme zálivkou ze sezamových semínek.
Zdroj: Grilovaný losos s pečenými brambory na rozmarýnu; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/grilovany-losos-s-pecenymi-brambory-na-rozmarynu [On-line 05.02.2016]
Poslední tip, trik či komentář