reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Grilovaný lososový filet podávaný na ledovém salátě

Suroviny
na veku:

  • cukr krupice 1 lžička
  • droždí 1 kostka
  • mléko 450 ml
  • hladká mouka 750 g
  • prášek do pečiva 1/2 sáčku
  • sůl 2,5 lžičky
  • máslo 70 g
  • žloutek 1 ks

Na olivovou tapenádu:

  • černé olivy bez pecky 200 g
  • ančovičky v oleji 4 ks
  • česnek 1 stroužek
  • kapary 1 lžíce
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • čerstvě namletý pepř

Na holandskou omáčku:

  • máslo 250 g
  • žloutek 4 ks
  • drcený bílý pepř 1 lžička
  • vinný ocet 2 lžíce
  • suché bílé víno 2 lžíce
  • šťáva z půlky citronu

Na lososa:

  • losos 150 g
  • čerstvě mletý barevný pepř
  • sůl
  • olivový olej
  • ledový salát
  • citron
  • cherry rajčátka
  • hladkolistá petržel
  • kudrnka

Veka: připravíme si kvásek – do vyšší nádoby rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, chvilku necháme rozpustit, zalijeme asi polovinou množství teplého mléka, lehce poprášíme moukou. Dáme na teplé místo vykynout. Do větší mísy prosejeme mouku, smícháme se solí a kypřícím práškem. Přidáme žloutek, vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo. Podle potřeby přiléváme zbylé mléko a vypracujeme hladké těsto. Přikryté dáme kynout na teplé místo na hodinu až hodinu a půl. Poté rozdělíme na 2–3 díly, uděláme tvar veky, dáme na plech a necháme znovu vykynout (asi ½ hod., někdy i déle). Těsně před pečením nařízneme povrch ostrým nožem, můžeme posypat sezamovými semínky, potřeme vodou. Pečeme cca 30 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Je dobré před pečením umístit pod plech nádobu s vodou.

Olivová tapenáda: všechny ingredience rozmixujeme (třeba tyčovým mixérem). Citronovou šťávu dle chuti a olivový olej dle potřeby přidáváme až nakonec.

Holandská omáčka: bílé víno s octem a pepřem vaříme v rendlíku, zredukujeme o jednu třetinu, necháme vychladnout, přecedíme do žáruvzdorné misky, přidáme žloutky a vyšleháme. Přendáme do připravené vodní lázně, dále šleháme asi 5 minut, dokud směs nezhoustne a nebude vláčná, lesklá a hladká. Sundáme z vodní lázně, pomalu přiléváme rozpuštěné máslo a stále šleháme, dokud omáčka nezhoustne a neleskne se. Nakonec přidáme citronovou šťávu sůl a pepř.

Losos: lososový filet osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a olivovým olejem. Necháme asi 30 minut odležet. Grilujeme cca 4 minuty z každé strany. Začínáme kůží dolů o chviličku déle, aby se kůže propekla. Ledový salát natrháme na větší kousky, trochu prosolíme a lehce pokapeme citronovou šťávou. Při servírování dáme ledový salát doprostřed talíře, na okraje rozmístíme několik půlek cherry rajčátek. Na salát klademe grilovaného lososa, přelijeme holandskou omáčkou. Ozdobíme plátkem citronu a petrželkou. Podáváme s lehce opečenou vekou (na grilu), kterou potíráme olivovou tapenádou.

Zdroj: Grilovaný lososový filet podávaný na ledovém salátě ; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/grilovany-lososovy-filet-podavany-na-ledovem-salate  [On-line 25.03.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.