reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Gruzínský domácí moučník

8 porcí

  • 15 dkg mouky
  • 15 dkg másla
  • 15 dkg vanilkového cukru
  • 15 dkg krystalového cukru
  • 15 dkg mletých vlašských ořechů
  • 1 zarovnaná polévková lžíce prášku do pečiva
  • 3 vajíčka
  • 3 cl brandy
  • 1 tuba kondenzovaného mléka
  • 2 dl smetany
  • 10 dkg krájených mandlí
  • 2 dl mléka
  • 10 dkg vanilkového pudingového prášku použitelného bez vaření
  • 10 dkg sušených švestek
  • 15 dkg sušených meruněk
  • 0,5 dl akátového medu

Jedno celé vajíčko si rozmícháme s krystalovým cukrem, s vanilkovým cukrem, s máslem zahřátým na pokojovou teplotu, s práškem do pečiva a s mletými vlašskými ořechy.

Těsto potom nalijeme do formy na dorty, vymazané máslem a vysypané strouhankou, dbáme na to, aby formu vyplnilo rovnoměrně, a upečeme je v troubě předehřáté na 180 °C, což nám za této teploty potrvá asi 15 minut.

Upečený moučník necháme vychladnout, načež jej podélně rozřežeme na tři stejně silné vrstvy.

Sušené meruňky vaříme 10-15 minut v cukrovém sirupu, potom k nim přidáme i sušené švestky a znovu uvedeme do varu. Až ovoce vychladne, rozkrájíme meruňky i švestky na drobounké kostičky.

V mléce rozmícháme kondenzované mléko a akátový med. Potom k němu po malých dávkách a za stálého míchání přidáváme pudingový prášek. Až začne hmota tuhnout, přilijeme k ní brandy a vmícháme připravené kousky sušeného ovoce.

Krém si rozdělíme na tři části. Ze dvou uděláme náplň mezi vrstvy upečeného dortu a třetí částí nakonec celý dort potřeme. Posypeme krájenými mandlemi, přičemž dáváme pozor, aby dort nikde nezůstal neposypaný. Vršek ozdobíme zbylým sušeným ovocem.

Zdroj: TV Paprika Upečme si něco http://tvpaprika.hu/cs/node/3880

1 comment to Gruzínský domácí moučník

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.