Na Ameriku ve spreji pro 4 osoby potřebujeme:
- 750 g mletého masa
- 4 plátky česnekovobylinkového másla, cca silné 1 cm
- 4 plátky libové anglické slaniny
- 4 plátky sýru
- hrubá sůl
- čerstvě namletý pepř
- 4 hamburgerové housky
- 35 g rozpuštěného másla
Česnekové máslo
- 55 g čerstvých nasekaných bylinek (koriandr, petrželka, pažitka, libeček, bazalka, oregano, estragon…)
- 1 stroužek nejemno nakrájeného česneku
- 1/2 velmi najemno nasekané chilli papričky
- 1 špetka čerstvě namletého černého pepře
- 8 lžic másla (o pokojové teplotě)
Obloha
- salátové listy
- tenké plátky grilované červené cibule
- zralé rajče nakrájené na plátky
- tenká kolečka papričky jalapenos
- dijonská hořčice
Na bylinkové máslo dáme do misky všechny suroviny a zpracujeme vařečkou nebo použijeme kuchyňského robota. Zpracované máslo dáme doprostřed mikrotenové fólie a zavineme do válečku. Konce zakroutíme, aby se nerozvinuly. Máslo uložíme do ledničky, kde vydrží až tři měsíce.
Maso rozdělíme na 4 díly a do každého vložíme plátek bylinkového másla. Osolíme, opepříme a maso odložíme na tác přikryté mikrotenovou fólií. Maso zabalíme a dáme do ledničky.
Gril rozpálíme na vysokou teplotu.
Na grilu nejprve orestujeme slaninu, 2-3 minuty z každé strany, dokud nebude dokřupava opečená. Pak ji přendáme na kuchyňskou utěrku, kde se zbaví tuku.
Na gril dáme hamburgery, znovu osolíme a opepříme. Grilujeme z každé strany 5 až 7 minut z každé strany. Propečeme na medium.
Po obrácení můžeme na hamburger dát slaninu a navrch sýr.
Rozkrojené housky potřené rozpuštěným máslem dáme na gril a grilujeme půl až jednu minutu. Sundáme z grilu.
Na spodní půlku položíme list salátu, plátek cibule, rajčete, případně papričku a na to položíme hamburger se slaninou a sýrem. Potřeme hořčicí, popř. tím, co máte rádi, a přiklopíme druhou stranou housky.
Dobrou chuť .
Zdroj: Vařte jako šéf, Zdeněk Pohlreich, iprima.cz, vartejakosef.cz [20.6.2013]
Poslední tip, trik či komentář