Ingredience
- polohrubá mouka 250 g
- hladká mouka 250 g
- mléko 250 ml
- droždí 1 kostka
- cukr krupice 2 lžíce
- vanilkový cukr 1 sáček
- vejce 1 kus
- žloutek 1 kus
- olej 2 lžíce
- rozpuštěné sádlo 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- citronová kůra z 1 citronu 1 dávka
- švestková povidla 1 kelímek
na náplň:
- tvaroh 1 kus
- cukr krupice 3 lžíce
- vanilkový cukr 1 sáček
- žloutek 1 kus
- rozinky 100 g
- vanilkový pudink 1 lžíce
na drobenku:
- máslo 100 g
- mletý cukr podle potřeby 1 dávka
- polohrubá mouka podle potřeby 1 dávka
1. Mléko s cukrem ohřejeme, přidáme droždí, necháme vzejít kvásek.
2. Do misky dáme namíchanou mouku, sůl, vejce, žloutek, citronovou kůru, přidáme kvásek, olej a sádlo. Vyhněteme hustší těsto, necháme vykynout.
3. Mezitím si připravíme náplň a drobenku.
4. Z vykynutého těsta „vyházíme“ lžící asi 13 koláčů, těsto roztáhneme, dáme náplň a zaděláme. Koláče dáme na vymazaný plech, trochu je přimáčkneme, potřeme lžičkou povidel. Celý koláč pomažeme rozmíchaným žloutkem, posypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupních asi 20 až 30 minut. Vychladlé koláče můžeme pocukrovat.
Zdroj: Hanácké koláče; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hanacke-kolace [On-line 12.06.2013]
Poslední tip, trik či komentář