- očištěné houby, nakrájené na větší kousky 400 g
- nakrájená cibulka 1 lžíce
- česnek, nasekaný nadrobno 2 stroužky
- olivový olej 1 lžíce
- máslo 20 g
- hladkolistá petržel, nasekaná 1 lžička + lístky na ozdobu
- čerstvý tymián (nebo špetka sušeného) 2 snítky
- čerstvý rozmarýn (nebo špetka sušeného) 1 snítka
- balzamikový ocet 1 kapka
- čerstvá vejce 4 ks
- bílý vinný ocet 10 ml
- čerstvě vymačkaná šťáva z půlky citronu
- sůl
- čerstvě namletý černý pepř
Tento i ostatní recepty naleznete v knize
Česko vaří s Pohlreichem
V hrnci přiveďte k varu přibližně 2 l vody.
V pánvi zahřejte olej spolu s kouskem másla a přidejte houby. Zakapejte trochou citronové šťávy, přidejte nakrájenou cibulku a vše společně rychle orestujte. Přidejte nasekaný česnek.
Obsah pánve promíchejte, přidejte tymián, rozmarýn a restujte další 2 minuty. Přidejte nasekanou petrželku a dochuťte balzamikovým octem. Odstavte z plotny.
Vejce vyklepněte do mističek nebo do hrníčku. Jakmile se na dně hrnce začnou tvořit bublinky a voda se začne pomalu vařit, dejte do ní připravený ocet. Vodu v hrnci roztočte, aby vznikl vír a do jeho středu postupně vlijte vejce. Vír v hrnci se postará o to, aby se bílek obalil kolem žloutku. Nechte vařit asi 3 minuty (žloutek musí zůstat tekutý). Každé vejce vařte zvlášť.
Mezitím houby ještě krátce prohřejte a rozdělte na připravené talíře. Ozdobte lístky petrželky, osolte a ke každé porci houbového ragú přidejte jedno ztracené vejce. Ihned servírujte.
Zdroj: Houbové ragú se ztraceným vejcem; TV Prima, http://www.iprima.cz/varicelecesko/recepty/houbove-ragu-se-ztracenym-vejcem [on-line 16.10.2013]
Poslední tip, trik či komentář