1 porce
- steak z hovězí svíčkové (200−250 g)
- hrubozrnná sůl
- směs bylinek (tymián, máta, pažitka, bazalka)
- krystalový cukr
- červený pepř
- olivový olej
Hrubozrnnou sůl smícháme s nasekanými bylinkami, cukrem a pepřem. V této směsi (suché marinádě) maso obalíme a necháme v lednici odležet.
Jednoporcové steaky o váze 200−250 g 1−2 dny, svíčkovou vcelku o váze kolem 1 kg 3−4 dny.
Marinované maso od marinády očistíme a na rozpáleném oleji opečeme z obou stran.
U steaku cca 2 cm vysokého jsou časy opékání podle požadovaného propečení z každé strany tyto:
Rare − 1 minuta (teplota středu 52 °C, maso z vnějšku hnědé, uvnitř stále rudé, ale ne krvavé),
Medium rare − 2 minuty (teplota středu 55 °C, maso z vnějšku hnědé, střed růžový a zbytek, blíže ke krajům přechází do šedo-hnědé),
Medium − 3 minuty (teplota středu 60 °C, úplný střed růžový, ale zbytek masa již propečený),
Medium well − 4 minuty (teplota středu 65 °C, maso propečené téměř celé, jen náznak malého růžového středu, přestává být šťavnaté),
Medium well done − 5 minut (teplota středu 71 °C, maso je zcela propečené, není šťavnaté).
Po vyjmutí z pánve necháme steak 5 minut odležet, poklademe plátkem másla a osolíme, teprve potom konzumujeme.
Při podávání zakápneme olivovým olejem a osolíme maldonskou solí. Podáváme se zeleninou.
Zdroj: Hovězí biftek v suché marinádě; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1315-hovezi-biftek-v-suche-marinade/ [On-line 01.09.2013]
Poslední tip, trik či komentář