reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Hovězí biftek v suché marinádě

1 porce

  • steak z hovězí svíčkové (200−250 g)
  • hrubozrnná sůl
  • směs bylinek (tymián, máta, pažitka, bazalka)
  • krystalový cukr
  • červený pepř
  • olivový olej

Hrubozrnnou sůl smícháme s nasekanými bylinkami, cukrem a pepřem. V této směsi (suché marinádě) maso obalíme a necháme v lednici odležet.

Jednoporcové steaky o váze 200−250 g 1−2 dny, svíčkovou vcelku o váze kolem 1 kg 3−4 dny.

Marinované maso od marinády očistíme a na rozpáleném oleji opečeme z obou stran.

U steaku cca 2 cm vysokého jsou časy opékání podle požadovaného propečení z každé strany tyto:

Rare − 1 minuta (teplota středu 52 °C, maso z vnějšku hnědé, uvnitř stále rudé, ale ne krvavé),

Medium rare − 2 minuty (teplota středu 55 °C, maso z vnějšku hnědé, střed růžový a zbytek, blíže ke krajům přechází do šedo-hnědé),

Medium − 3 minuty (teplota středu 60 °C, úplný střed růžový, ale zbytek masa již propečený),

Medium well − 4 minuty (teplota středu 65 °C, maso propečené téměř celé, jen náznak malého růžového středu, přestává být šťavnaté),

Medium well done − 5 minut (teplota středu 71 °C, maso je zcela propečené, není šťavnaté).

Po vyjmutí z pánve necháme steak 5 minut odležet, poklademe plátkem másla a osolíme, teprve potom konzumujeme.

Při podávání zakápneme olivovým olejem a osolíme maldonskou solí. Podáváme se zeleninou.

Zdroj: Hovězí biftek v suché marinádě; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1315-hovezi-biftek-v-suche-marinade/ [On-line 01.09.2013]

Nelze komentovat.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.