Ingredience
- 1 kg hovězího krku
- Sůl
- Pepř
- Olej
- 100 g celeru
- 100 g mrkve
- 2 cibule
- 1 ančovička
- 1 snítka šalvěje
- Badyán
- Muškátový oříšek
- 200 ml červeného vína
- 500 ml černého piva
- 200 ml hovězího vývaru
- 100 g předem namočených sušených hříbků
- 20 g kaparů
- 250 ml smetany
Maso nakrájíme na kostky, které osolíme a opepříme. Poté je začneme opékat na rozpáleném oleji. Až se zatáhnou, vyjmeme je a vypečenou šťávu nalijeme do misky.
Do stejného hrnce nalijeme olej, na kterém opečeme do hněda na kostičky nakrájenou zeleninu. Ke konci k ní přidáme cibuli. Zarestujeme, přidáme nakrájené lístky šalvěje a ančovičky, přistrouhneme oříšek a přilijeme víno, které svaříme.
Poté do hrnce vrátíme maso a vypečenou šťávu, přilijeme vývar a pivo a přidáme vymačkané houby. Přiklopíme poklicí, dáme do trouby a pečeme 4 hodiny při 120 stupních. Následně maso a zeleninu vyndáme. Omáčku zredukujeme, pak do ní přidáme smetanu a kapary.
Zdroj: Hovězí krk na černém pivu; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/2450-hovezi-krk-na-cernem-pivu/ [On-line 15.03.2014]
Poslední tip, trik či komentář