4 porce
- 4 hovězí steaky
- snítka tymiánu
- čerstvě mletý pepř
- olej
- plátek másla
- maldonská sůl
Maso vyjmeme z lednice hodinu před teplenou úpravou. Steaky osušíme, opepříme, posypeme drhnutým tymiánem, potřeme olejem, necháme odležet a zprudka je opečeme z obou stran na požadovaný stupeň.
U steaku cca 2 cm vysokého jsou časy opékání podle požadovaného propečení z každé strany tyto:
Rare − 1 minuta (teplota středu 52 °C, maso z vnějšku hnědé, uvnitř stále rudé, ale ne krvavé),
Medium rare − 2 minuty (teplota středu 55 °C, maso z vnějšku hnědé, střed růžový a zbytek, blíže ke krajům přechází do šedo-hnědé),
Medium − 3 minuty (teplota středu 60 °C, úplný střed růžový, ale zbytek maso již propečen),
Medium well − 4 minuty (teplota středu 65 °C, maso propečené téměř celé, jen náznak malého růžového středu, přestává být šťavnatý),
Medium well done − 5 minut (teplota středu 71 °C, maso je zcela propečené, není šťavnaté).
Po vyjmutí z pánve necháme steak 5 minut odležet, poklademe plátkem másla a osolíme, teprve potom konzumujeme.
- sýrová omáčka
- 50 g másla
- 1 šalotka
- 20 g hladké mouky
- ½ l mléka
- 70 g parmezánu
- 70 g gorgonzoly
- muškátový oříšek
- mletý pepř
- sůl
Na rozehřátém másle opečeme jemně krájenou šalotku, vmícháme mouku a orestujeme na světlou jíšku, za stálého míchání vlijeme mléko, přivedeme k varu, ochutíme kořením, provaříme 15 minut, odstavíme a dochutíme strouhaným parmezánem a gorgonzolou. Přeléváme přes pečené maso.
Zdroj: Hovězí steak se sýrovou omáčkou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1232-hovezi-steak-se-syrovou-omackou/ [On-line 07.04.2013]
Poslední tip, trik či komentář