reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Hovězí steak se sýrovou omáčkou

4 porce

  • 4 hovězí steaky
  • snítka tymiánu
  • čerstvě mletý pepř
  • olej
  • plátek másla
  • maldonská sůl

Maso vyjmeme z lednice hodinu před teplenou úpravou. Steaky osušíme, opepříme, posypeme drhnutým tymiánem, potřeme olejem, necháme odležet a zprudka je opečeme z obou stran na požadovaný stupeň.

U steaku cca 2 cm vysokého jsou časy opékání podle požadovaného propečení z každé strany tyto:

Rare − 1 minuta (teplota středu 52 °C, maso z vnějšku hnědé, uvnitř stále rudé, ale ne krvavé),
Medium rare − 2 minuty (teplota středu 55 °C, maso z vnějšku hnědé, střed růžový a zbytek, blíže ke krajům přechází do šedo-hnědé),
Medium − 3 minuty (teplota středu 60 °C, úplný střed růžový, ale zbytek maso již propečen),
Medium well − 4 minuty (teplota středu 65 °C, maso propečené téměř celé, jen náznak malého růžového středu, přestává být šťavnatý),
Medium well done − 5 minut (teplota středu 71 °C, maso je zcela propečené, není šťavnaté).

Po vyjmutí z pánve necháme steak 5 minut odležet, poklademe plátkem másla a osolíme, teprve potom konzumujeme.

  • sýrová omáčka
  • 50 g másla
  • 1 šalotka
  • 20 g hladké mouky
  • ½ l mléka
  • 70 g parmezánu
  • 70 g gorgonzoly
  • muškátový oříšek
  • mletý pepř
  • sůl

Na rozehřátém másle opečeme jemně krájenou šalotku, vmícháme mouku a orestujeme na světlou jíšku, za stálého míchání vlijeme mléko, přivedeme k varu, ochutíme kořením, provaříme 15 minut, odstavíme a dochutíme strouhaným parmezánem a gorgonzolou. Přeléváme přes pečené maso.

Zdroj: Hovězí steak se sýrovou omáčkou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1232-hovezi-steak-se-syrovou-omackou/ [On-line 07.04.2013]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.