1 hrnek = 300 ml
- 1 kostka droždí
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 ½ hrnku vlažné vody
- ¼ hrnku olivového oleje
- 4 hrnky hladké celozrnné pšeničné mouky
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky drceného kmínu
Mouku předem prosejeme. Droždí smícháme s cukrem. Když se droždí rozpustí, přilijeme vlažnou vodu a přidáme všechny zbylé ingredience. Propracujeme v hladké těsto, které necháme vykynout, nejméně 30 minut, můžeme i hodinu a během kynutí propracujeme. Vytvarujeme kulatý bochník, přendáme na plech vyložený pečicím papírem, kde necháme ještě 10−20 minut kynout a pečeme při 230 °C asi 45 minut. Po upečení potřeme chléb slanou vodou.
Zdroj: Hrníčkový chléb; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1500-hrnickovy-chleb/ [On-line 01.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář