- 200 g másla nebo margarínu
- 175 g cukru
- špetka soli
- l sáček vanilkového cukru
- 4 vejce
- 100 g jemné hořké čokolády
- 200 g mletých lískových oříšků
- 350 g mouky
- l prášek do pečiva
- 1/8 l mléka
- 3 středně velké zralé hrušky
- 150 g tmavé čokoládové polevy
- 3 lžíce na plátky nastrouhaných lískových oříšků
Měkký tuk utřeme s cukry a solí do pěny, postupně vmícháváme vejce. Čokoládu najemno nastrouháme a smícháme s oříšky, prosetou moukou a práškem do pečiva. Postupně přiléváme mléko. Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na drobné kostičky. Takto připravené je opatrně vmícháme do těsta. Plech vyložíme papírem na pečení a rozetřeme na něj těsto. Pečeme asi 35 – 40 minut v troubě. Po upečení necháme vychladnout. Čokoládovou polevu rozpustíme ve vodní lázni. Koláč polevou potřeme. Na dosud vlhkou polevu nasypeme lískové oříšky a polevu necháme ztuhnout.
Poslední tip, trik či komentář