Marinované hrušky
- 5 větších hrušek
- 3 lžíce cukru
- 30 g másla
- 2 lžíce čerstvě strouhaného zázvoru
- 1 citron
- 1 lžička tlučeného hřebíčku
- 40 ml hruškovice
Hrušky očistíme, odstraníme jádřince, když je slupka tuhá, tak i slupku. Nakrájíme je na plátky.
Cukr rozpustíme na karamel, vložíme hrušky, máslo, zázvor, hřebíček, citrónovou kůru, ochutíme citronovou šťávou a zastříkneme hruškovicí, podusíme asi 2 minuty. Odstavíme a necháme marinovat a zchladnout.
Těsto
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- 6 lžic slunečnicového oleje
- 120 g vlašských ořechů
- 120 g polohrubé mouky
- 40 g kakaa
- marináda z hrušek
- máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání pečicí formy
Oba cukry vyšleháme s vejci do pěny, přidáme olej, nahrubo nasekané ořechy, mouku, kakao a šťávu z dušených hrušek. Vše dobře promícháme a vlijeme do dortové nádoby, kterou jsme vymazali máslem a vysypali moukou. Těsto poklademe marinovanými hruškami a pečeme při 160−170 °C asi 40 minut.
Hruškové želé
- ½ litru hruškového moštu
- 1 vanilkový pudink
Zchladlý koláč pokapeme hruškovým moštem a zalijeme želé, které připravíme jako pudink, jen namísto mléka použijeme hruškový mošt. Necháme ztuhnout a podáváme. Chutná se šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
Poslední tip, trik či komentář