reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Hruškový koláč s želé

Marinované hrušky

  • 5 větších hrušek
  • 3 lžíce cukru
  • 30 g másla
  • 2 lžíce čerstvě strouhaného zázvoru
  • 1 citron
  • 1 lžička tlučeného hřebíčku
  • 40 ml hruškovice

Hrušky očistíme, odstraníme jádřince, když je slupka tuhá, tak i slupku. Nakrájíme je na plátky.

Cukr rozpustíme na karamel, vložíme hrušky, máslo, zázvor, hřebíček, citrónovou kůru, ochutíme citronovou šťávou a zastříkneme hruškovicí, podusíme asi 2 minuty. Odstavíme a necháme marinovat a zchladnout.

Těsto

  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 6 lžic slunečnicového oleje
  • 120 g vlašských ořechů
  • 120 g polohrubé mouky
  • 40 g kakaa
  • marináda z hrušek
  • máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání pečicí formy

Oba cukry vyšleháme s vejci do pěny, přidáme olej, nahrubo nasekané ořechy, mouku, kakao a šťávu z dušených hrušek. Vše dobře promícháme a vlijeme do dortové nádoby, kterou jsme vymazali máslem a vysypali moukou. Těsto poklademe marinovanými hruškami a pečeme při 160−170 °C asi 40 minut.

 Hruškové želé

  • ½ litru hruškového moštu
  • 1 vanilkový pudink

Zchladlý koláč pokapeme hruškovým moštem a zalijeme želé, které připravíme jako pudink, jen namísto mléka použijeme hruškový mošt. Necháme ztuhnout a podáváme. Chutná se šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

Zdroj: Hruškový koláč s želé; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1337-hruskovy-kolac-s-zele/ [On-line 20.10.2013]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.