reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Husa à la svíčková

6–8 porcí

  • 2 prsa a 2 stehna husy velké (divoké)
  • 150 g špeku
  • 300 g cibule
  • 300 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 150 g kořenové petržele
  • 10 kuliček celého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • 5 kuliček jalovce
  • 1 lžička tymiánu
  • 80 g krupicového cukru
  • voda a bílé víno na podlití
  • citron
  • 80 g plnotučné hořčice
  • 200 ml smetany na šlehání
  • ocet
  • sůl
  • na podávání − brusinky a houskový knedlík

Očištěnou husu naporcujeme, prošpikujeme ½ dávky špeku a osolíme.
Jednotlivé porce opečeme na oleji ze všech stran, vyjmeme a ponecháme stranou.

Zbytek špeku nakrájíme na kostičky, přidáme do rozpáleného oleje po masu a vypečeme, přihodíme nakrájenou zeleninu a orestujeme do zlatohněda, přidáme divoké koření, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, vhodíme okrájený a na plátky nakrájený citron (bez jadérek), zalijeme vodou a bílým vínem, přidáme hořčici, osolíme, přiklopíme a dusíme na sporáku nebo vložíme do trouby. Dusíme, až je maso měkké, asi 1–1,5 hodiny.

Poté maso vyjmeme z omáčky, vybereme koření a směs rozmixujeme, dochutíme podle gusta solí, cukrem, octem, přidáme máslo a zašleháme šlehačku.

Servírujeme porci husy s houskovým knedlíkem, podlijeme omáčkou, ozdobíme plátkem citronu a brusinkami.

Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=807

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.