6–8 porcí
- 2 prsa a 2 stehna husy velké (divoké)
- 150 g špeku
- 300 g cibule
- 300 g mrkve
- 150 g celeru
- 150 g kořenové petržele
- 10 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- 5 kuliček jalovce
- 1 lžička tymiánu
- 80 g krupicového cukru
- voda a bílé víno na podlití
- citron
- 80 g plnotučné hořčice
- 200 ml smetany na šlehání
- ocet
- sůl
- na podávání − brusinky a houskový knedlík
Očištěnou husu naporcujeme, prošpikujeme ½ dávky špeku a osolíme.
Jednotlivé porce opečeme na oleji ze všech stran, vyjmeme a ponecháme stranou.
Zbytek špeku nakrájíme na kostičky, přidáme do rozpáleného oleje po masu a vypečeme, přihodíme nakrájenou zeleninu a orestujeme do zlatohněda, přidáme divoké koření, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, vhodíme okrájený a na plátky nakrájený citron (bez jadérek), zalijeme vodou a bílým vínem, přidáme hořčici, osolíme, přiklopíme a dusíme na sporáku nebo vložíme do trouby. Dusíme, až je maso měkké, asi 1–1,5 hodiny.
Poté maso vyjmeme z omáčky, vybereme koření a směs rozmixujeme, dochutíme podle gusta solí, cukrem, octem, přidáme máslo a zašleháme šlehačku.
Servírujeme porci husy s houskovým knedlíkem, podlijeme omáčkou, ozdobíme plátkem citronu a brusinkami.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=807
Poslední tip, trik či komentář