- 0,25 libry (asi 100 g) vepřových jater
- 2 lžíce másla
- 2 šálky čerstvé bazalky
- 2 stroužky česneku
- 1/4 šálku vlašských ořechů
- 1 lžička sekané pažitky
- 1/2 šálku strouhaného sýra Canestrato
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 3/4 šálku olivového oleje
Plátky vepřových jater zprudka osmahněte na másle, po vychladnutí je nahrubo nasekejte. V mixéru smíchejte bazalku, česnek, ořechy, pažitku, sýr, sůl, pepř a čtvrt šálku olivového oleje. Mixujte při nižší rychlosti, až dosáhnete kašovité konzistence. Pomalu přidejte zbytek oleje, mixujte dál na nižší rychlosti, až se všechno dokonale spojí a bude připomínat šlehačku. Přidejte játra a mixujte dalších pět vteřin, ne víc, jejich tkáň musí být rozpoznatelná. Můžete podávat jako pomazánku na sušenky nebo omáčku ke špagetám; v tom případě je vhodné zvýšit množství oleje na půldruhého šálku.
Poznámka: Canestrato je velmi ostrý bílý sicilský sýr, určený ke strouhání. Někdy obsahuje zrnka černého pepře. Nemáte-li ho po ruce, lze ho nahradit sýrem Cacciocavallo (u nás sýrem Jadel, doplněným dostatečným množstvím pepře).
Poslední tip, trik či komentář