8 porcí
- 1 kg jablek
- 10 dkg krystalového cukru
- 2 polévkové lžíce vanilkového cukru
- 1 citron
- 1 kávová lžička mleté skořice
- 2 polévkové lžíce rumu
- 10 dkg hrozinek
- 1 vajíčko
- práškový cukr
- Těsto:
- ¼ kg mouky
- 10 dkg práškového cukru
- 11,5 dkg másla
- 2 vajíčka
- ½ polévkové lžíce vanilkového cukru
- 1 citron
- sůl
Jablka oloupeme a nakrájíme je na tenké plátky. Potom je podusíme v pánvi s 10 dkg cukru a špetkou soli. Přidáma hrozinky máčené v rumu, skořici, vanilkový cukr a šťávu vymačkanou z jednoho citronu. Promícháme a ještě několik minut dusíme.
Těsto si vyrobíme tím způsobem, že smícháme mouku s práškovým cukrem, s máslem o teplotě stejné jako lidská dlaň a se 2 vaječnými žloutky. Do toho nastrouháme kůru ze čtvrtky citronu a přisypeme vanilkový cukr. Potom necháme těsto 30 minut odpočívat v chladničce. Po uplynutí této doby těsto vyválíme a pak je dáme do formy na dort, ale tak, aby mělo okraj. Spodek propícháme vidličkou, aby se nám při pečení nenafouklo. V troubě o teplotě 200-220 °C se nám během několika minut upeče a bude mít lákavou kůrčičku.
Jablečnou náplň naklademe na zpola upečené těsto, posypeme práškovým cukrem, vrátíme do horké trouby a pečeme ještě asi 15-20 minut.
Zdroj: TV Paprika Upečme si něco http://tvpaprika.hu/cs/node/3877
Poslední tip, trik či komentář