- 300 g hladké mouky
- 150 g tuku
- 70 g práškového cukru
- nastrouhaná kůra a šťáva z 1/2 citrónu
- půlka lžičky prášku do pečiva
- 2 žloutky
- Náplň
- 500 g na kousky nakrájených nebo nastrouhaných jablek
- 100 g práškového cukru
- trocha nastrouhané citrónová kůra
- 3 tlučené hřebíčky
- trocha skořice
- 2 dl vody
Jablka oloupeme a můžeme předem povařit na kaši nebo jemně postrouhat. Běžně však stačí na jemno pokrájet a přidáme ostatní přísady; jakmile přejde var, odstavíme a necháme vychladnout. Je-li směs příliš řídká, můžeme přidat trochu jemně prosáté strouhanky. Z půlky dobře vypracovaného těsta vyválíme na plech placku a okraje zahneme nahoru, aby náplň nevytekla. Těsto potřeme asi 1 cm silně náplní. Překryjeme plackou z druhé poloviny těsta a potřeme rozšlehaným vejcem (můžeme posypat sekanými ořechy nebo podobnou ingrediencí). Pečeme v prudké troubě.
Poslední tip, trik či komentář