Na kulatou formu o průměru 24 cm budeme potřebovat:
Těsto:
- 80 g moučkového cukru,
- 200 g hladké mouky,
- 150 g ztuženého rostlinného tuku nebo másla,
- 2 žloutky
Náplň:
- 800 g jablek (druh na pečení, např: Grany Smith),
- 1 balíček vanilkového cukru,
- 1/2 lžičky mleté skořice,
- 30 g rozinek,
- 80 g kulatých dětských piškotů nebo bílé strouhanky,
- 50 g mandlových lupínků
Na vál prosejeme mouku s cukrem. Přidáme tuk nakrájený na kostičky, žloutky a rychle zpracujeme těsto. Zabalíme ho do folie a dáme uležet do chladu minimálně na 30 minut.
Připravíme si náplň. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a rozkrájíme na silnější plátky. V míse je promícháme s vanilkovým cukrem, skořicí a rozinkami. Piškoty rozdrtíme a 2/3 drobečků vmícháme do jablek. Uleželé těsto rozválíme.
Podle formy vykrojíme kruh a vyložíme jím dno formy. Ze zbytku těsta uděláme okraj. Dno posypeme zbylými piškotovými drobečky a do koláče vyrovnáme jablka.
Dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme 15 minut, pak na povrch jablek nasypeme mandlové lupínky a ještě 30 minut pečeme. Po upečení necháme koláč vychladnout.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/jablkovy-kolac-z-krehkeho-testa-16-10-2009.html
Poslední tip, trik či komentář