reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Jablkový koláč z křehkého těsta

Na kulatou formu o průměru 24 cm budeme potřebovat:

Těsto:

  • 80 g moučkového cukru,
  • 200 g hladké mouky,
  • 150 g ztuženého rostlinného tuku nebo másla,
  • 2 žloutky

Náplň:

  • 800 g jablek (druh na pečení, např: Grany Smith),
  • 1 balíček vanilkového cukru,
  • 1/2 lžičky mleté skořice,
  • 30 g rozinek,
  • 80 g kulatých dětských piškotů nebo bílé strouhanky,
  • 50 g mandlových lupínků

Na vál prosejeme mouku s cukrem. Přidáme tuk nakrájený na kostičky, žloutky a rychle zpracujeme těsto. Zabalíme ho do folie a dáme uležet do chladu minimálně na 30 minut.

Připravíme si náplň. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a rozkrájíme na silnější plátky. V míse je promícháme s vanilkovým cukrem, skořicí a rozinkami. Piškoty rozdrtíme a 2/3 drobečků vmícháme do jablek. Uleželé těsto rozválíme.

Podle formy vykrojíme kruh a vyložíme jím dno formy. Ze zbytku těsta uděláme okraj. Dno posypeme zbylými piškotovými drobečky a do koláče vyrovnáme jablka.

Dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme 15 minut, pak na povrch jablek nasypeme mandlové lupínky a ještě 30 minut pečeme. Po upečení necháme koláč vychladnout.

Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/jablkovy-kolac-z-krehkeho-testa-16-10-2009.html

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.