- 300 g listového těsta
- 600 g jablek
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžíce másla
- 50 g mandlových lupínků
- hladká mouka na vyválení těsta
- 1 vejce na potření
Plátky těsta položíme na sebe a na pomoučněném vale vyválíme placku na rozměr plechu. Pak ji přeneseme na vodou navlhčený plech. Oloupaná jablka nahrubo nastrouháme, smícháme s cukrem a skořicí. Těsto pokropíme rozpuštěným máslem a polovinu podélné plochy těsta rovnoměrně pokryjeme jablky. Rozkvedláme vejce a potřeme jím okraje těsta. Volné těsto překlopíme na jablka, okraje těsta stiskneme, povrch potřeme vejcem a na několika místech propíchneme vidličkou. Koláč posypeme mandlovými lupínky, vložíme do rozpálené trouby a upečeme dozlatova. Troubu při pečení neotevíráme, aby těsto nekleslo. Ještě teplý moučník nakrájíme na trojúhelníky nebo na širší pruhy.
Poslední tip, trik či komentář