reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Jáhlové kostičky s makovou náplní

  • 200 g jáhlových vloček
  • 2 lžíce bílého sezamového semínka
  • 4 lžíce černého sezamového semínka
  • 100 g mletých ořechů
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • cca 250 ml mléka (kravské, kozí, rýžové, sójové)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 100 g sušeného ovoce (datle, fíky, meruňky)

náplň

  • 100 g mletého máku
  • 100−150 ml mléka
  • semínka z půlky vanilkového lusku (nebo na špičku nože sušené vanilky)
  • 1−2 lžíce medu

Jáhlové vločky v kutru nameleme na jemnou mouku, ke konci přidáme sezamové semínko, které zlehka posekáme (tak, aby se narušila struktura a olej v nich obsažený se lépe využil).

V míse smícháme s mletými ořechy, vejcem, solí, mlékem a olejem v polotekuté těsto a vmícháme nasekané sušené ovoce (to nám těsto osladí a nemusíme používat cukr).

Těsto vlijeme na menší plech (asi 30 cm x 25 cm) vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě na 160 °C spíše upečeme, cca 10 minut.

Korpus necháme vychladnout (i do druhého dne) a krájíme z něj malé kostičky, které slepujeme náplní.

Mletý mák krátce svaříme s mlékem, vmícháme vanilku. Až směs zchladne, vmícháme med.

… jsou jednoduše výborné pro všechny, kteří mají rádi mák (je bohatý na vápník).

Sladíme jen trochu – v těstě sušeným ovocem, v náplni medem. Navíc jsou kostičky bezlepkové, tedy vhodné pro všechny ty, které trápí celiakie či pouhá intolerance na bílkovinu gluten.

Statistiky udávající počet nemocných celiakální sprue (celiakie) v ČR až 50.000 osob. Nesnášenlivost bílkoviny lepek (gluten) obsažené v pšenici, ovsu, ječmeni a žitu způsobuje zánětlivé změny sliznice tenkého střeva, následně průjmy, chudokrevnost, váhový úbytek a další poruchy. Připočteme-li k uvedenému číslu všechny ty, kteří jsou vůči této bílkovině intolerantní (neprojevují se náhlé alergické reakce, ale plíživé a dlouhodobé, velmi různorodé příznaky, u nichž se příčina velmi těžko identifikuje), je to vcelku slušný počet lidí.

Ani naprosto zdravému člověku neuškodí, pochutná-li si na bezlepkové stravě, ba naopak – ta zažívacímu traktu pěkně odlehčí a dotyčný se sám přesvědčí, že i bezlepkové pečivo (resp. cukroví) chutná skvěle.

Obiloviny prosté lepku – kukuřice, pohanka, jáhly, rýže, amarant, quinoa.

Zdroj: klucivakci.cz http://www.ceskatelevize.cz/program/detail.php?idec=209%20562%2022190/0032&premiera=1&deid=1137&recept=686 kluci v akci

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.